FRANCUSKA OKLOPNA TEHNIKA ZA UKRAJINU

Prema pisanju medija, francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je u telefonskom razgovoru potvrdio ukrajinskom predsjedniku Volodimru Zelenskom da će ukrajinskim oružanim snagama biti isporučen “snažan oklopni paket”.
Mnogi nagađaju što bi “snažan oklopni paket” mogao značiti te pretpostavljaju da je riječ o francuskim tenkovima Leclerc. Međutim francuska raspolaže sa samo dvjestotinjak ovih tenkova sa još otprilike toliko tenkova u rezervi. Također uvođenje još jednog tipa tenka koji ionako ne bi mogao szići u značajnim količina, dodatno bi zakomplicirao ukrajinsku logistiku koja već muku muči sa više od DESET tipova različitih tenkova koje Ukrajina već posjeduje ili su tek najavljeni.
Dok svi doniraju tenkove, mnogo bi korisnija bila donacija borbenih vozila pješaštva. Naime, Francuska i dalje posjeduje značajnu količinu BVP-a AMX-10P koji su povučeni iz operativne uporabe u prošlom desetljeću. Riječ je o starim vozilima proizvedenima još sedamdesetih godina. Međutim, ona nisu ništa lošija od vozila BMP-1 koja obje strane u aktualnom ratu obilno koriste. Ovih vozila je proizvedeno preko 1700 od čega se polovica nalazi u Francuskoj. Prema tome, vozila AMX-10P mogu se donirati u velikim količinama, a izvornom korisniku ionako više nisu potrebna.
Sljedeće vozilo koje bi moglo biti korisno Ukrajini je stari tenk AMX-30. Riječ je o također starijem dizajnu iz šezdesetih. Međutim, tenk se uz razne modernizacije koristio i u 21. stoljeću, a osamdesetih godina činio je glavni oslonac Francuske za mogući sukob sa sovjetskim tenkovima. Stoga se može suprotstaviti mnogim ruskim oklopnim jedinicama koje se od tada nisu značajno promijenile. Također, izvan sukoba s neprijateljskim tenkovima, AMX-30 može značajno poslužiti za vatrenu podršku pješačkim jedinicama.
Foto: Model-miniature Foto: Model-miniature
Značaj ovih tenkova je također u kvantiteti. Proizvedeno ih je preko 3,5 tisuća, a izvornim korisnicima više nisu potrebni. Dolazak veće količine tenkova opravdava uvođenje još jednog sustava u već vrlo složeni logistički lanac.
Osim navadenih vozila moguća je donacija dodatnih vozila VAB i AMX-10RC koja su već viđena u Ukrajini. Ne isključujem naravno niti mogućnost donacije Leclerca. Međutim, smatram kako su druga vozila iz francuskog arsenala znatno korisnija.
D.A
Foto: Nexter, Model-miniature

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)